Det var ingalunda självklart att Jessica Hardell skulle återvända till Kiruna som hon flyttat ifrån när hon var 16 år gammal. Men det är ju något visst med Norrbotten …

Jessica Hardell som både rest runt i över 30 olika länder och arbetat utomlands väljer Norrbotten framför allt annat. Hon tvekar inte heller när hon kallar länet för ”den bästa platsen på jorden”. På Kiruna Wagon arbetar hon som senior projektledare med fokus på teknisk försäljning.

– Det är faktiskt hit jag alltid längtat när jag varit borta. Här i Norrbotten finns en riktig kämparanda, men vi kan också vara ganska blyga och inte riktigt förstå hur duktiga vi egentligen är. Kiruna är heller inte samma plats som det var när jag först flyttade härifrån, nya centrum är ju jättefint och det som man förut åkte till Luleå för att hitta finns här idag.

Vad har du hittills jobbat med på Kiruna Wagon?

– Hittills har jag ryckt in där jag behövts. Jag tycker att det är väldigt roligt att göra många olika saker, till exempel att ha kontakt med kunder och hitta lösningar till just deras individuella behov. I produktionen handlar det för mig om att få saker och ting att flyta och se till att produktionspersonalen har det de behöver. Det är fantastiskt fina kollegor här och det är värt att nämnas många gånger.

Hur får man fler kvinnor att börja jobba inom verkstadsindustrin?
– Maskinteknik är ett jätteroligt område som många fler kvinnor borde utbilda sig inom. Det är så brett – man kan arbeta med allt möjligt efteråt och begränsningarna är få. Jag tror att man behöver nå ut med den bilden. Man kan också bli en superintresserad ”nörd” väldigt fort … Jag själv till exempel älskar järnväg och tåg och har åkt tåg genom Frankrike, England, Belgien, Spanien, Österrike, Tyskland och andra länder.

Hur kom du på att söka dig till Kiruna Wagon?

– Inom järnvägsbranschen har Kiruna Wagon ett väldigt gott rykte, inte bara i Sverige utan också internationellt, och mycket på grund av leveranserna till LKAB. Företagsnamnet kommer ofta upp i järnvägssammanhang och människor känner till att vagnstillverkaren är väldigt unik. Jag gillar hållbarhetstänket som Kiruna Wagon har, med exempelvis reparationer av befintliga vagnar som ger ökad livslängd. En av mina favoritprodukter är modulvagnen som kan användas till otroligt många applikationer och som snabbt kan modifieras om kundens förutsättningar förändras, eller så kan den säljas vidare. Företaget står för kvalitet och robusthet. I Kiruna vill jag bo och hos Kiruna Wagon vill jag arbeta, det hela känns väldigt rätt för mig.

Hur beskriver du arbetsplatsen?

– Kiruna Wagon är en drömarbetsplats. Jag höll span på företaget i två år men ville avsluta mina projekt hos min tidigare arbetsgivare innan jag sökte mig hit. Jag hörde mycket gott om Kiruna Wagon och att vd:n alltid är glad och positiv så jag skickade en spontanansökan via webbsidan. Tre dagar senare fick jag svar!

Din man bor i Luleå, hur hanterar ni avståndet?

– Vi är inte rädda för avstånd. Finns det en utmaning så kan man alltid lösa den. Vi har också hus i Bäckesta i Tornedalen dit vi åker så ofta vi bara kan för vi trivs så bra på min mans gamla släktgård från 1700-talet. I Tornedalen finns också mycket potential med många idéer och kraft i människorna. Där får man alltid en kopp kaffe när man knackar på dörren och man behöver inte boka in besöket i förväg. Det är verkligen jättefint att kunna tillbringa tid där också.

Kort om Jessica Hardell

Bor: Kiruna, Luleå (och i Tornedalen när tillfälle ges)
Utbildning: Maskinteknik på LTU och kurser inom internationell logistik på Chalmers tekniska högskola.
Funktion idag: Arbetar som senior projektledare och med teknisk försäljning på Kiruna Wagon.