Efter några år på Västkusten bestämde sig Carl Ordéus; Götet i all sin ära men det kändes aldrig riktigt rätt. Då var Kiruna med sitt lugn och smällkalla, snörika vintrar, det självklara valet. Att han sedan fick jobb på Kiruna Wagon förstärkte bara känslan av att han gjort rätt.

Hur hamnade du i Kiruna?

– Jag kommer ursprungligen från Uppsala men pluggade i Luleå på universitet ett tag. När jag sedan flyttade ner till Göteborg kom jag att sakna vintern men inte minst lugnet här i norr. Då blev det att jag flyttade till Kiruna för åtta år sedan vilket jag tycker är helt fantastiskt med naturen precis utanför dörren.

Hur bor du och din sambo?

– Vi var inte sena med att lägga bud när vi såg ett gammalt SJ-hus till salu i Torneträsk. Där har vi bott i ett halvår nu. Snömängden, vindarna och temperaturen är så klart en stor omställning från vart jag är uppvuxen men att kunna se ut över fjälltopparna och träsket är så oerhört harmoniskt … Vi pendlar ju till jobbet fem mil enkel väg men det är inget problem för oss. I bilen har vi tid att prata och planera vad vi ska göra när vi kommer hem efter jobbet. Pendlingen till trots blir faktiskt levnadskostnaderna lägre än vad jag haft innan.

Du pratar ofta om lugnet uppe i norr, kan du beskriva det?

– Man kan skynda på även här men det är inte alls samma sak som i den hetsiga storstaden. Det är sällan människor springer. Stressnivån är så mycket lägre här uppe och du slipper överfulla bussar och pendeltåg och folk är dessutom lugnare och trevligare! Man hälsar på folk på stan utan att det känns så märkvärdigt.

Upplever du även arbetsklimatet som bättre?

– Det finns vissa företag som har en stark machokultur men sådan är inte Kiruna Wagon. Här är det familjärt med mycket teamwork och vi hjälper varandra med att nå företagets mål. Jag känner av ett starkt stöd från kollegor och vi umgås också ibland utanför jobbet och har gemensamma aktiviteter som pimpelfiske eller ett glas på krogen.

Hur ser din roll ut och hur började du på Kiruna Wagon?

– Det var via en kompis i klätterföreningen, kan man säga. Han talade gott om företaget och jag fick börja som trainee de första månaderna med bland annat svetsarbeten. Man kan säga att Kiruna Wagon tog mig under vingarna. Fredrik Kangas, vår vd, erbjöd mig sedan att bli projektledare och så blev det. En vanlig arbetsdag har jag koll på flödet och personalfrågor och ser till att saker och ting flyter på och material finns på plats. Jobbet passar mig väldigt bra.

Vad gör du när du inte arbetar?

– En massa. Vi tittar ut genom fönstret i Torneträsk och lägger sen upp dagen som vi vill efter väder … Vi ägnar oss åt skidåkning, fjällvandring, skridskor, skoteråkning, och inte minst har vi två härliga Grönlandshundar som vi tränar drag med två gånger i veckan. Men dom är lika mycket gossedjur som draghundar.

Har du någon gång ångrat ditt val?

Nej, aldrig.

… Och vad säger du till andra som är nyfikna på Kiruna Wagon?

– Det är ett väldigt innovativt företag i framkant som kräver kunnig personal vilket betyder att du får utbilda dig. Du kommer att få breda och goda erfarenheter och jobbet är inte monotont. Här får du vara med från idéskiss där kunden ställer många frågor, delge dina egna förslag och erfarenheter, vidare till produktionen och underhållet. Man kan säga att vi jobbar från jord till bord.

Fakta

Ålder: 36 år

Bor: Torneträsk

Utbildning: Civilingenjörsstudier vid LTU

Funktion idag: Projektledare och inköpare hos Kiruna Wagon.