Porträtt Johnny

Med bakgrund inom industrin ända sedan studenten har Johnny Lehto gått igenom flera arbetsgivare och roller. 1997 började han arbeta under jord i Kirunagruvan och så sent som i september i år fick han sin första roll ovan jord – som underhållschef hos Kiruna Wagon.

Vilken är den största skillnaden mot din tidigare arbetsplats?

– Det känns som friluftsdag i jämförelse! Nej, skämt å sido, men att arbeta utomhus och ibland under soliga dagar i Pitkijärvi är riktigt härligt. Jag hade varit under jord sedan jag gick ut gymnasiet och kände att det var dags för något annat och det här känns rätt.

Hur ser arbetsdagarna på Kiruna Wagon ut för dig?

– Jag kan jobba mellan kl. 07 – 16 eller ibland från kl. 06 – 15. Som ambulerande underhållschef finns det en viss variation i arbetstider men framförallt när det kommer till uppgifter och platser. Jag arbetar i Pitkijärvi utanför Svappavaara men också i Kiruna och i Aitik utanför Gällivare. Jag ser till att saker och ting rullar på i underhållsarbetet och säkerställer att teamet har det dom behöver och att de rätta lösningarna finns på plats.

Du verkar redan trivas väl i din nya roll, varför passar jobbet dig så bra?

– Jag har en passion för att jobba med människor och se till att saker och ting fungerar. Att representera företaget är också något jag gillar och hoppas kunna bidra med. Sedan tror jag att mitt intresse för mekanik kommer väl till pass i jobbet. Det besvärligaste som finns är väl en chef som säger ”men det här tar väl inte så lång tid?”. Jag har under åren arbetat upp en större förståelse i och med att jag själv stått och arbetat med dylikt underhållsarbete. Vad jag gillar med Kiruna Wagon är dessutom korta ledtider och snabbare beslut, ärenden behöver inte åka 20 våningar upp och ner för att landa i någonting.

Vad gör man i Kiruna när man inte arbetar?

– Många gillar friluftsliv, så klart. Men för mig har det alltid varit motorer sedan barnsben. Jag minns när jag som barn stirrade in i grannens Corvette och tyckte den var så häftig i jämförelse med farsans Mercedes … Och ända sedan dess har det varit amerikanska bilar för mig och då särskilt Corvette som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har två stycken idag – en gammal klassiker och en nyare. Bilhobbyn i Kiruna är stor, här finns det många med samma intresse.

Förutom fler amerikanska klassiker än i genomsnittsstaden, finns det fler fördelar med Kiruna?

– Ja, jag skulle säga att tryggheten faktiskt väger tungt och det kan vara ett av argumenten till att bosätta sig här. Här behöver man knappt låsa sitt garage. När jag berättade det för en bekant i Stockholm tyckte han att det inte verkade riktigt klokt, men så är det – tryggheten här är värdefull. Sedan tycker jag att ”enkelheten” här uppe är lika värdefull, även i arbetslivet. Man behöver inte göra kalenderbokningar för att prata med någon eller för att ta en kaffe tillsammans.

Rekommenderar du andra att söka sig till Kiruna Wagon?

– Jag tycker absolut att man ska söka! Vi har ett fritt arbete med ansvar och man får en chans att forma sina arbetsdagar. Dessutom finns en flexibel kultur och en god sammanhållning här vilket nog är viktigt för de allra flesta.

Bor: Kiruna, Tuolluvaaara

Bakgrund: I industrin sedan 1997, senast inom underhåll hos Epiroc

Funktionen idag: Underhållschef, Kiruna Wagon